Het Technisch Ontwerp (TO)
wat is dat?



Nu de functionaliteiten voor uw website volledig in kaart zijn gebracht (en zijn geaccordeerd) wordt het zaak om technische randvoorwaarden voor het bouwen van de website te beschrijven. Dit wordt gedaan door middel van het opstellen van een technisch ontwerp.

Technisch Ontwerp (TO)


Het technisch ontwerp is het overdrachtsdocument naar de programmeurs die de website en de applicaties gaan realiseren.

Veelal worden de volgende randvoorwaarden vastgelegd in het technisch ontwerp:
• De door de programmeurs te gebruiken programmeertalen.

• De randvoorwaarden die gesteld worden voor de koppeling van de website aan
   de bestaande systemen (back-end).

• De structuur van de gehanteerde databases met daarbij de indeling van de
   databasevelden.

• De technische infrastructuur, protocollen en applicaties waarvan de te ontwikkelen
   website gebruik gaat maken.

• Bepaling van de webbrowser, schermresolutie en systemen

• Beveiliging van de website

Programmeertalen.
Dynamische webapplicaties, die ontwikkeld worden om te communiceren met de bestaande systemen en databases, worden vaak geprogrammeerd in de talen php, asp/dotnet, perl, coldfusion of Java.

Koppeling.
Een belangrijk element binnen het ontwikkelen van een website is het koppelen en integreren van de website aan de bestaande bedrijfsprocessen.

Database.

De databases zijn de spil waar rondom uw website wordt gebouwd. Enerzijds worden hierin jouw content en producten opgeslagen, anderzijds worden er alle relevante gegevens van jouw klanten in opgeslagen. Zoals eerder vermeldt is het aan te raden om per gebruikte databases een functioneel ontwerp op te stellen. De bepaling van de inrichting van de databaseomgeving wordt sterk beïnvloed door de vraag of er een koppeling met de bestaande omgeving tot stand wordt gebracht. Zo kun je ervoor kiezen dat uw productcatalogus en online-klantgegevens worden opgeslagen in de al aanwezige databases binnen de organisatie. Voorbeelden van te gebruiken databases zijn MySQL, MS SQL en Oracle.

Het vullen van de erkende databasevelden via uw website kan op verschillende momenten (events) gebeuren:
• Aankoop van een artikel

• Retour zenden van een artikel

• Abonneren op een nieuwbrief

• Meedoen aan een online-poll of prijsvraag

• Of het aanvragen van informatie.

Hoe werkt het in de praktijk?
Er wordt een webpagina met een standaard layout gemaakt. Daarnaast komt een databasebestand, waarin de gegevens van jouw producten worden opgenomen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een database met velden voor productnummer, omschrijving en een plaatje. Wanneer deze bestanden op jouw website staan, kunnen ze aan elkaar worden gekoppeld. Bezoekers klikken op de link van de door hen gewenste informatie en de sjabloon van de webpagina wordt vanuit de database gevuld. Het opzetten van een dergelijke website is specialistenwerk en dus kostbaar. Deze investering kan zichzelf terugverdienen, doordat het onderhoud van de website veel eenvoudiger, sneller en met minder (arbeids)kosten gaat.

Bij het toevoegen van nieuwe producten hoef je geen nieuwe webpagina's te maken. Je voegt slechts de gegevens toe aan het databasebestand en jouw website is weer up-to-date!
Koop je een kant-en-klare webshop met daarbij een of meerdere databases dan is het zaak om na te vragen of deze databases gemakkelijk zijn aan te passen op jouw wensen. Niets is vervelender om achteraf te moeten constateren dat door jouw gewenste gegevens niet kunnen worden opgeslagen.

Webbrowser, schermresolutie, systemen en kleurengebruik.
Tijdens de technische ontwikkeling van de website moet rekening worden gehouden met het (wereldwijde) gebruik van de webbrowser. Internet Explorer(IE) van Microsoft is hierin marktleider maar FireFox en Google Chrome zijn ook sterk vertegenwoordigd. Het uiteindelijke resultaat is in eerste plaats afhankelijk van de instellingen die de gebruiker in zijn browser kan opgeven.

Daarnaast hebben de verschillende typen browsers de eigenschap om sommige html-code verschillend weer te geven. Een goed webdesignbureau zal er voor zorgen dat jij je geen zorgen hoeft te maken op dit gebied.

Naast de gebruikte browser speelt ook de beeldscherminstelling op de pc's van uw bezoekers een belangrijke rol in de presentatie van jouw website op het internet. Allesbepalend hiervoor is de schermresolutie die uw bezoeker heeft ingesteld.


Hoe lager deze resolutie is, hoe minder er uiteindelijk van de website zichtbaar is. Een goede webdesigner zal daarom rekening houden met de scherminstellingen die internetgebruikers in het algemeen hanteren (1920 x 1080 pixels meetjaar 2018).
Ook zal het webteam zich moeten afvragen op welke systemen de website bezocht moet kunnen worden. Hier spelen met name windows en de Mac een bepalende rol. Het kan voorkomen dat de weergave van jouw website verschil oplevert tussen de Mac en de standaard pc.

Beveiliging.
Een belangrijk aspect op van jouw website is de beveiliging. Als jouw klanten bij een bezoek aan uw website hun gegevens invullen en achterlaten, dan mogen ze redelijker verwachten dat je deze vertrouwelijk behandeld. Vreemd genoeg schort het daar nog wel eens aan en lukt het nog altijd om hele klantenbestanden in te zien, door achter een domeinnaam wat specifieke codes in te typen, waardoor zich onbeveiligde directories openen. Dat is geen kwestie van techniek maar van achteloosheid.



Veiligheidscertificaat (SSL).
Miché Design heeft “bewust” gekozen voor “betaalde” Sectigo certificaten omdat hier support op wordt geboden. De gratis certificaten welke te verkrijgen zijn geven géén garantie bij uitval en bieden geen support. Deze gratis certificaten worden dan ook niet door mij toegepast! Miché Design wil voor zijn/haar klanten absolute veiligheid en zekerheid voor gebruik van SSL certificaten.

Privacy (AVG).
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een Europese regelgeving en vervangt per 25 mei 2018 de Wet bescherming persoonsgegevens. Met de AVG (GDPR) kent de Europese Unie één privacywet. Voldoe aan de AVG en voorkom een miljoenenboete. Zorg dat je deze privacywetgeving zorgvuldig toepast op jouw website!